stats

donderdag 7 juni 2012

EK-haken

Nee helaas, volgens mij bestaat er niet zoiets als het EK haken (het zou volgens mij toch een gezellig theekransje worden in plaats van een verbeten wedstrijd, althans dat is mijn ervaring met brei- en haakcafe's tot nu toe). Maar tijdens de voetbalwedstrijd kun je natuurlijk uitstekend haken, even doorwerken en je hebt zo een voetbal af. Deze is gemaakt van 12 vijfhoekjes, de kleuren kun je varieren (ik heb met 3 kleuren 2 verschillende gemaakt).
Begin met 4 lossen, haak ze tot een ring met een halve vaste en werk dan verder in de ring. Haak 2 lossen (telt als eerste halve stokje) en dan 9 halve stokjes. *Maak nu in de eerste steek een vaste, in de tweede steek 3 halve stokjes*. Herhaal dit tot je rond bent, het is al een vijfhoekvorm.
Nu met een tweede kleur rondom halve stokjes haken. Op de hoekpunten steeds 3 (totaal heb je dan 30 halve stokjes gehaakt).
Als laatste met de eerste kleur (of met nog een andere kleur als je wilt varieren) en rand vasten haken en in de hoekpunten (in de middelste van de 3 uit de vorige toer) steeds 2 vasten. Afhechten.
In elkaar haken gaat zo, als je twee kleuren hebt gebruikt leg je 5 vijfhoekjes van een kleur rondom een vijfhoekje van de andere kleur. Je haakt de naden dicht met een vaste aan de verkeerde kant van het werk (hoe dat moet staat uitgelegd in de Haak_aan nieuwsbrief van mei).

Dan haak je ook 1 zijde van de aanliggende vijfhoekjes aan elkaar, je krijgt al een bolvorm. Bij de andere 6 vijfhoekjes doe je hetzelfde (maar precies met de andere kleur in het midden en er omheen). Nu pas je de twee halve bollen in elkaar en haakt de twee zijden van de vijfhoekjes die je nog niet aan elkaar gehaakt had aan de andere halve bol vast.

Na 4 zijden even stoppen en de bol keren en vullen. Dan de laatste zijde dichthaken of als dat makkelijker is dichtnaaien.
Zo... klaar voor de aftrap!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten