stats

donderdag 17 november 2011

Sinterklaas

Ja bij een heel pietenkoor (ik heb er inmiddels een dozijn of zo gehaakt, is een leuk cadeautje) hoort natuurlijk een Sinterklaas. Filmpje
Dus bij deze het patroon.
Neem redelijk dikke rode wol en een te dunne naald (nummer 3 in mijn geval). Haak de mijter 2x, van boven naar beneden:
begi met 2 lossen, 2 vasten in de eerste losse. Nu een losse en draaien. In iedere steek 2 vasten (=4), 1 losse en draaien. In de buitenste steken 2 vasten, in de middelste 1 vaste (=6 steken), 1 losse en draaien. Nog een keer herhalen (=8). Onderaan een randje halve vasten haken. Niet afhechten maar de laatste steek gebruiken om de twee delen tegen elkaar te haken en daarna afhechten.
Dan de mantel met rood. Begin met 12 lossen, je haakt heen en weer. 3 halve vasten, 3 vasten, 3 halve stokjes en 3 stokjes. 2 keerlossen en terughaken in omgekeerde volgorde (stokjes, halve stokjes, vasten, halve vasten). Nu langs de andere kant ook omlaag en omhoog haken. Nog een keer aan de ene kant en aan de andere kant heen en weer haken. Nu met wit in de achterste steken van de een kant vasten haken naar beneden en weer omhoog. Nog een keer naar beneden en dan in de acherste steken van de andere kant omhoog. Je hebt nu een taps toelopend kokertje.
Langs de bovenkant met wit de baard haken, 4 lossen en terughaken met vasten, vastzetten in de volgende steek (van de rode mantel langs de kraag). Dan 3 lossen terughaken met vasten en vastzetten in de volgende steek. Nu langs de rand aan de achterkant picots haken van 2 lossen en 1 steek terughaken, vastzetten op de kraagrand. Weer vooraan eerst 3 lossen en terughaken, dan 4 lossen en terughaken en in het midden 5 lossen en terughaken. Nu een losse en keren en de losse plukken van de baard met een vaste aan elkaar zetten. Afhechten.
Sint heeft geen gezicht, je vinger zorgt daarvoor, en fantasie doet de rest.
Wil je ook de pietjes haken? Het patroontje stond in mijn nieuwsbrief en staat ook hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten