stats

woensdag 31 augustus 2016

Zeedieren en -planten (8): echte en gehaakte dolfijnen

Een van de meest inspirerende activiteiten die we in Hawaii gedaan hebben is met een boot de oceaan op en dolfijnen van dichtbij bekijken. Natuurlijk is het de bedoeling dat dit 'dolphin friendly' gebeurt, maar onder deskundige leiding van zeebiologe Kim ging dat uitstekend. We zagen Spinner dolphins (redelijk kleine dolfijnen met een spitse snuit)

en verderop op de oceaan ook Spotted dolphins (grotere dolfijnen die overdag actief zijn en ook met de boot mee gingen zwemmen).

Dit zorgde natuurlijk voor een haakpatroon:
1. Begin met twee lossen, haak 4 vasten in de eerste steek (=4)
2-7. Haak in iedere toer in de laatste steek 2 vasten, na 6 toeren heb je dan 10 steken (en een spitse snuit)
8. Haak in iedere tweede steek 2 vasten (=15)
9-10. Haak ronde 15 vasten
11. Haak iedere vierde en vijfde steek samen (=12)
12. Haak ronde 12 vasten

13. Haak in iedere derde steek 2 vasten (=16)

14-17. Haak in iedere toer in de laatste steek 2 vasten, na 4 toeren heb je dan 20 steken.
18-19. Haak ronde 20 vasten
20. Stop met rondes tellen, haak iedere tiende en elfde steek samen zodat je een langzaam smallere staart krijgt. Als je nog 9 steken over hebt het lijf vullen.
30. Haak de tweede en derde steek samen (=6)

31. Ronde 6 vasten
32. Vouw de staart dubbel en haak dicht, in het midden een vaste, in de buitenste steek een stokje en 3 dubbele stokjes. Dan een losse, draai, en haak in de steken een vaste, een halve vaste in de beginvaste. Herhaal dit voor de andere kant van de staart zodat je een gespleten staart overhoudt. Afhechten.
Haak 2 flippers: 7 lossen, terughaken met 1 vaste en 4x een half stokje, vaste, dan doorhaken langs de andere kant herhalen. Vin dubbelvouwen en dichthaken met vasten. Afhechten met een lange draad (gebruiken om de vin aan te zetten aan de onderkant van het lijf in toer 14).

Rugvin: Hecht draad aan aan de bovenkant van de rug bij toer 18 (staartvin wijst naar links en rechts zoals bij dolfijn hierboven) en haak over de ruggengraad 1 vaste, 1 half stokje + 1 stokje in dezelfde steek, 1 stokje + 1 dubbelstokje in dezelfde steek, 1 stokje + 1 half stokje in dezelfde steek, 1 vaste. Afhechten en de draden in het lichaam trekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten