stats

donderdag 25 augustus 2016

Krabben op Hawaii (zeedieren 7)

We zijn dit jaar op vakantie geweest.... naar Hawaii.

Dit is een foto die mijn dochter maakte, kan zo in een reisbrochure en we hebben er nog veel meer (mocht je daarin geïnteresseerd zijn kijk dan even op ons pinterest-bord Hawaii). De reis erheen (en terug) is echt heel lang, maar het is echt een onvergetelijke ervaring. De eerste dag aan het strand zagen we al allerlei dieren: grijze en zwarte krabbetjes, spitse vissen, de Hawaiiaanse staatsvis met een verschrikkelijk lange naam en allerlei kleine glimvisjes.

De krabbetjes waren meteen aanleiding om ze te gaan haken, liefst met niet al te veel onderdelen omdat dat niet zo handig is op reis.
Dus het werd een schild met een randje, met daaraan gehaakt de pootjes en grijpers.
1. Begin met 2 lossen, haak in de eerste steek 6 vasten en daarna verder in het rond.
2. In iedere steek 2 vasten (=12), haak nu het rondje tot een vierkant
3. in de eerste steek 1 vaste, in de tweede steek 3 vasten, in de derde steek 1 vaste, in de daaropvolgende steek 3 vasten, in de volgende drie steken 1 vaste, in de achtste steek 3 vasten, in de negende 1 vaste, in de tiende 3 vasten en daarna nog 2x 1 vaste (=20)
4. In deze toer 3 vasten in de middelste steek van de 3 vasten van de vorige toer (dus op de 4 punten): 2x1 vaste, 1x 3 vasten, 3x 1 vaste, 1x 3 vasten, 5x 1 vaste, 1x 3 vasten, 3x 1 vaste, 1x 3 vasten, 3x1 vaste (=28)
5. Ronde 28 vasten
6. Ronde 28 vasten maar haak alleen in de achterste lus.
7. Haak 3x 1 vaste, nu 3 rechterpootjes: *1 vaste in de rand, 7 lossen, haak terug met 3 halve vasten en 3 vasten, haak de beginsteek samen met de volgende van het lijf*. Haak 3x 1 vaste, de volgende 2 steken samen, haak dan een grijper: 1 vaste, 7 lossen, haak 3 halve vasten terug, haak 3 lossen, haak 2 halve vasten terug, haak dan in de volgende 2 steken van de grijper een vaste, haak de beginsteek samen met de volgende langs de rand. Sla 1 steek over, haak dan nog een grijper zoals beschreven. Haak 2 steken samen, dan 3x 1 vaste en daarna 3 linkerpootjes: ^1 vaste in de rand, 8 lossen, haak terug met 3 halve vasten, haak de vierde en vijfde steek met een vaste samen, dan nog 2 vasten, haak de beginsteek samen met de volgende van de rand^. Haak nog 3x 1 vaste (=22)
8. Haak iedere tweede en derde steek samen, haak bij de poten en de grijpers 1 vaste in de basis van de poot (niet minderen) (=18)
9. Haak iedere tweede en derde steek samen (=12), Vul het lijf.
10. Haak iedere eerste en tweede steek samen (=6). Haal de draad door de overgebleven steken en naai het lijf dicht.
Haak net boven de rand bij de grijpers twee (kraal) oogjes.

En als je maar verschillende kleurtjes garen bij je hebt worden het er vanzelf meer...
We zagen er ook nog meer op Hawaii, grijs of zandkleurig (aangepast aan de ondergrond) en een enkele knalrood (=dood)
Kreeftjes haakte ik ook met dit Engelse patroonGeen opmerkingen:

Een reactie posten