stats

zondag 21 augustus 2016

Zeedieren en -planten (6): de zeester

De zeester was een van de patronen die ik wel ontworpen had voor Het Kleureninktvisje maar die niet in het boekje terechtgekomen is. Het ontwerp was vijf poten die heen en weer gehaakt werden en daarna in de laatste twee ronden aan elkaar:

1. Begin met 3 lossen, dan 1 vaste in de tweede losse, dan 2 lossen. Draaien.
2. Maak 2 vasten in de eerste steek, 1 vaste in de tweede steek en 3 lossen. Weer omdraaien.
3. Twee vasten in de eerste steek, 1 vaste in de tweede steek, 3 lossen. Draaien.
4. Nu 1 stokje in iedere steek, eindigen met 3 lossen. Draaien.
5. Twee stokjes in de eerste steek, 1 stokje in de tweede steek, 2 stokjes in de derde steek en dan afhechten. Zo vijf poten haken.
6. Je haakt de 5 poten aan elkaar met een rondje vasten in alle steken van de poten en een kleiner rondje daar binnen in (door steeds 2 steken samen te haken (insteken in de eerste steek en lus doorhalen, insteken in de tweede steek en lus doorhalen, omslag nemen en die door alle lusjes halen).

In plaats van deze platte zeester kun je ook een 'gevulde' zeester maken.


1. Haak 4 lossen met een halve vaste tot een ring
2. Haak in de ring 10 vasten, vasthaken met een halve vaste
3. *haak 1 vaste in de achterste lus, 7 lossen, terughaken met 6 vasten, opnieuw een vaste in de achterste lus van de beginsteek (in de ring), vaste in de achterste lus van de volgende steek*. Herhalen tot je 5 poten hebt. Afhechten met een halve vaste. (zie voorbeeld links)
4. Met een andere kleur aanhechten bij een van de vasten zonder poot., Haak een vaste en dan langs de poot omhooghaken, 3 halve stokjes, 2 vasten, in de bovenste steek 3 vasten. Omlaag via de andere kant van de poot met 2 vasten, 3 halve stokjes. Herhaal dit tot je rond bent. Afhechten.

Haak een tweede kant op dezelfde manier, maar hecht niet af.

5. Leg de twee zijden op elkaar en haak ze met vasten op elkaar. Eventueel een beetje vulling er in stoppen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten