stats

donderdag 30 juni 2016

Wiskundig probleem

ik heb al lang niets van me laten horen, maar nu toch weer wel. Voor een leuke opdracht begon ik enthousiast vijfhoekjes te haken. De eerste toer 4 lossen tot een ring met een halve vaste, de tweede toer 3 lossen (=1 stokje) + 2 stokjes, losse, *3 stokjes, losse* 4x en vasthaken in de bovenste losse.

3e toer met een andere kleur: om alle lossenboogjes 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes (beginnen met 3 lossen telt als eerste stokje)
4e toer: in de lossenboogjes hetzelfde groepje als in toer 3, dan een losse en tussen de groepjes van toer 3 1 stokje, dan weer een losse voor de volgende hoek.
Dan ziet het er ongeveer zo uit:


Maar daarna het probleem: hoe leg je de vijfhoeken aan elkaar zodat je een leuke creatie krijgt? Met zeshoeken, de zogenaamde granny's, is het een stuk eenvoudiger.

Het originele patroon stond als Morning Glory motief in het boek Contemplative Crochet van Cindy Crandall-Frazier, maar daar werd dik garen gebruikt en de vijfhoeken geschakeld aan elkaar gelegd. Ik heb dun garen gebruikt (baby alpaca van Drops) dus de vijfhoekjes zijn maar 4 centimeter hoog.

Wordt vervolgd

1 opmerking: