stats

woensdag 13 juli 2016

Zeedieren en -planten (2): grote schelp

Deze schelp is geïnspireerd door een breipatroon waarbij de ribbels door een kabeltje gevormd werden. Hakend kan dat ook door een toer halve vasten te gebruiken. Het beste werkt dit patroon met een beetje wollig garen, en gemêleerd heeft mijn voorkeur omdat je vrijwel nooit schelpen op het stand vind die maar een kleur hebben. Ik gebruikte haaknaald 3,5, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van het gekozen garen.

1. Haak 20 lossen, draai en haak in de opvolgende steken 7 vasten, 7 halve stokjes, 6 stokjes, draai
2. Haak halve vasten in alle steken, een losse, draaien
3-12. Herhaal toer 1 en 2, steek in de achterste lus in zodat de halve vaste toer bovenop komt te liggen. De ene kant is nu een stuk wijder dan de andere kant.
13. Haak in de achterste lus *2x vaste, 2 samen* 4x, eindig met 2 vasten, haak in de laatste steek (hoek) 2 vasten.
Haak nu verder door langs de wijde kant. een half stokje in de steek (achterste lus) en een vaste om de ribbel. 2 vasten op de hoek, langs de andere rand weer *2x vaste, 2 samen* 4x, eindig met 2 vasten.
Haak nu langs de smalle kant een vaste om iedere ribbel.
14. Haak nogmaals rond, *2 samen, 1 vaste* 5x, dan langs de wijde rand in ieder steek een half stokje en een vaste, langs de andere rand weer *2 samen, 1 vaste* 5x, en langs de smalle kant in iedere steek een half stokje en een vaste. Eindig met een halve vaste net om de hoek, dan een losse en draaien
15. Haak langs de onderrand een vaste in iedere steek, of in het midden van de schelp halve stokjes (een beetje kijken hoe het uitkomt, en iedere schelp is anders nietwaar) en hecht af aan de andere kant.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten