stats

woensdag 18 maart 2015

Wiskunde en haken

Een interessant experiment: neem een gemêleerd garen en een bijpassende haaknaald. Haak een ketting lossen, draai en haak met vasten terug.

Nu komt een interessant stukje waardoor gewoon een stukje haken verandert in wiskunde in actie, maak van de sliert een cirkel maar draai de sliert een halve slag. Steek in in de opzetlossen en haak daar verder met vasten.

Haak in alle opzetlossen een vaste en als je rond bent kun je gewoon verderhaken... de losse strook is een Moebiusband geworden - de naam komt van de wiskundige Möbius - met maar een kant.

Als je verderhaakt zie je dat je de ene keer aan de bovenkant en de andere keer aan de onderkant verderhaakt. M.C. Escher deze band gebruikt om interessante tekeningen te maken - er is iets wat niet klopt maar je kunt niet zien waar het zit (en het is de draai die het verschil maakt).

Met wat minderingen wordt het een leuk eierdopje - patroon staat in de Haak_aan nieuwsbrief van maart 2015.
Cat Bordhi heeft opgeschreven hoe je dit breiend voor elkaar krijgt, maar ik denk dat het gehaakt eenvoudiger te realiseren is (op mijn pinterest board vind je meer inspiratie).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten