stats

donderdag 11 juli 2013

Kleine stuiterballen

Iemand vroeg mij om een 'Olli' te haken, de mascotte van Feyenoord en Diergaarde Blijdorp. Dat is toch wat anders dan de olifant die ik voor het boekje Ark vol dieren ontworpen heb, maar ik moest opeens denken aan mijn oude stuiterbalcreaties. Die waren ooit (in 2008) voor mij de aanleiding om weer te gaan haken. Ik had een afscheidscadeautje nodig voor mijn collega's en wilde graag iets zelf maken. In een klein winkeltje vond ik stuiterballen en zo begon ik aan een reeks omhaakte stuiterballen. De versiering stemde ik af op de ontvangers, en nog steeds als ik er naar kijk krijg ik er een warm gevoel bij.

Later heb ik ook een stuiterbal ijsvogel (geperfectioneerd door Admar Kwant door de toevoeging van het zilveren visje) gehaakt voor het boekje In de vogelboom en stuiterkatjes.

Wil je zelf aan de slag? Koop een stuiterbal met een doorsnede van 2,5 cm. en neem een leuk kleurtje katoen.

Begin met 3 lossen, haak ze vast in een ring met een hv en maak in iedere steek 2 v (=6). Dan weer in iedere steek 2 v (=12), dan in iedere 2e  steek 2 v (=18). In iedere 3e steek 2 v (=24). Nu 48 v haken (2 rondes) en minderen, door eerst 6 keer de 3e en 4e steek samen te haken. Stop nu de stuiterbal er in. Haak dan 6 keer de 2e en 3e steek samen en tot slot de 1e en 2e steek  tot er geen steken meer over zijn. Draad aan de buitenkant laten.

Voor Olli heb ik ook kleine pootjes (3 steken heen en weer en na 2 toeren dichthaken), een staartje (6 lossen, terug met halve vasten) en oren gehaakt. Mocht je een uitgebreidere beschrijving willen, stuur me dan even een bericht.

1 opmerking:

 1. Hallo Adrienne,
  Ik ben op zoek naar een origineel afscheidscadeautje die mijn zoon als afscheid kan geven aan zijn meester omdat mijn zoon naar de middelbare school gaat. Zijn meester is eem grote Feyenoord fan dus was ik op zoek naar een Olli patroon. En omdat ik voor nog 11 leerkrachten iets moet/wil haken moet het niet te groot zijn. Dus 'stuitte'ik op jouw stuiterbal Oli. Echt superleuk. Zou je mij hiervoor een uitgebreidere beschrijving willen sturen want ik ben nog geen ervaren haakster.

  Alvast heel erg bedankt.
  Mvg,
  Jessica Visser
  Musselkanaal (GR)

  BeantwoordenVerwijderen