stats

donderdag 27 september 2012

Vegende kabouter Thijm

Heerlijk herfstweer. Soms (heel soms) is het jammer dat ik geen jonge kinderen meer heb. Admar Kwant heeft een geweldig mooi boek voor peuters getekend en uitgegeven. Ik word er helemaal vrolijk van, en met dit herfstweer is het ook zo binnen zo buiten.
Gelukkig ken ik wel lieve oma's, kleuterjuffen en mensen met jonge kinderen om er blij mee te maken. En zelf haal ik er inspiratie uit voor een paddestoeltje (de bosdieren waren al een keertje in mijn haak_aan boekjes langsgekomen, met mooie foto's van Admar).
Zelf benieuwd? Kijk dan op haar website www.admarkwant.nl.

Het paddestoeltje van dunne breiwol is een klein grapje. In dikke acryl (en met een paar extra toeren voor de hoed) kan de grote paddestoel mooi in de belevingstuin de herfst aankondigen. Het is een echte rood-met-witte stippen geworden, al wil er er ook nog een paar anders gekleurde van maken. De stippen van de grote paddestoel zijn heel eenvoudig van garen met dikke witte bollen gemaakt, stukje afknippen en de draadjes aan elkaar binden.

Hoed: begin met 5 lossen, maak ze met een halve vaste tot een rind en haak in de ring 8 vasten. 2 lossen voor de hoogte en dan in iedere steek 2 stokjes. Nog een toer van 2 stokjes per steek (je hebt dan 32 steken). Laatste stokjestoer met in iedere 2e steed 2 stokjes (totaal 48 steken). Nu de rand bol maken: eerst een toer halve vasten alleen in de achterste steek. Dan 1 losse en het werk keren. Nu weer halve lossen in de achterste steek, de rand krult vanzelf naar binnen. De laatste toer met rood maak je stokjes in iedere tweede steek, de tussenliggende steek sla je gewoon over. De lus even laten rusten en met wit of wit bollletjesdraad de stippen maken.
Verder met wit of lichtbruin. Je maakt een stokje in de steek die je net met rood steeds overgeslagen hebt. Ondertussen ook nog op 4 of 5 plaatsen 2 stokjes samenhaken. Nog een toer stokjes, nu om de lichte stokjes heen. Weer op 4 of 5 plaatsen 2 stokjes samenhaken. Als de hoed al weer ver genoeg naar binnen getrokken is een toer vasten haken (anders nog 1 toer stokjes).
Steel: Voor de steel haak je verder met dikke stokjes, dat doe je zo, begin met een stokje in een steek maar wacht als je nog 2 lusjes op je haaknaald hebt met de laatste keer doorhalen. In plaats daarvan maak je nog een stokje in dezelfde steek. Bij het doorhalen van dat stokje maak je ook het eerste stokje af. Het mooiste effect krijg je als je in de eerste steek een dik stokje maakt en in de tweede niet (dus om en om), de steel van de paddestoel wordt dan een beetje geribbeld.
Meerder per toer 2 of 3 steken, en kijk hoeveel toeren er nodig zijn om een mooie verhouding tussen hoed en steel te krijgen (voor de grote paddestoel waren dat er 4). Daarna met vasten of met stokjes de bodem dichthaken door in 2 of 3 toeren steeds 2 steken samen te haken.
De kleine paddestoel heb ik gevuld met schapenwol, omdat de grote buiten in de belevingstuin komt is dat niet zo handig, daar heb ik de hoed leeg gelaten en de steel 'gevuld' met een plastic beker (waar snoeptomaatjes in verkocht worden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten