stats

donderdag 5 juli 2012

Roosjes

Voor de Haak aan nieuwsbrief van juli heb ik een rozentasje beschreven. Het idee van een simpel roosje, een rimpelende strook die je oprolt tot een roos lokte bij mij een experiment uit. De eerste twee vormen zijn beschreven in de nieuwsbrief, maar hier de versie die op het plaatje te zien is, van een rozentasje voor mijn dochter. Het tasje is van Be Sweet bamboe gemaakt, echt heel prettig om mee te werken.
Begin met een ketting van 29 lossen. Nu maak je als keersteek (straks het hart van de roos) twee stokjes in de 3e steek van de naald. Nu 1 steek overslaan in in die steek 2 stokjes haken, 1 losse en dan nog 2 stokjes in dezelfde steek. Je slaat weer 1 steek over en doet dezelfde riedel (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek. Zo ga je door tot je weer bij het begin bent. Voor een eenvoudige roos haak je nu nog 1 toer, steeds 9 vasten en dan in het ‘gat’ dat ontstaan is door het overslaan van een steek een stokje. Zo ga je door tot je weer bij het begin bent. Afhechten. Nu rol je vanaf de afhechtdraadje roosje op, en zet het met een paar steken vast zodat de roos ‘ingerold’ blijft. (het idee voor deze roos kwam van pinterest, hier staat een foto-stap voor stap tutorial in het Engels).
Iets ingewikkelder is als je hoogte toevoegt, dit doe je door in plaats van de teruggaande toer vasten het volgende te haken: 9 stokjes, een stokje in de tussenruimte, dit nog 2 keer herhalen. Dan 2 keer (9 halve stokjes, 1 diep stokje) en dan nog 2 keer (9 vasten 1 diep stokje). Nu voeg je nog een derde toer toe, de eerste 9 steken maak je halve vasten, dan een diep stokje(op dezelfde plaats als tijdens de tweede toer), dan 2 keer (9 vasten, 1 diep stokje), dan 2 keer (9 halve stokjes, 1 diep stokje) en dan de laatste twee (9 stokjes, 1 diep stokje).
En nu de laatste versie waarbij de blaadjes in hoogte verschillen, ik heb ook een andere kleur (gemeleerd roze) gebruikt. Ieder blaadje van 9 steken haak je als volgt: 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 verlengd stokje, 1 dubbel stokje, 1 verlengd stokje, 1 stokje,1 half stokje, 1 vaste. Afhechten en vanaf het hart (dus de lage kant) de roos oprollen. Vastzetten op het tasje met de aan- en afhechtdraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten